Høj solskin og Dronning Margrethe hat

Træthed – en overvældende og usynlig følge af gigt

Leddegigt er en utrolig svær sygdom at forstå og selvom jeg har haft den det meste af mit liv, forstår jeg den stadig ikke helt. Men en af de ting som jeg overhoved ikke kan forstå mig på med sygdommen er  T R Æ T H E D E N.

Derfor bebrejder jeg heller ikke folk, når de undres ved den. Man undres ved at jeg igår kunne være aktiv i flere timer, men i dag kan jeg ikke holde noget ud. Nogen gange er det nemmere, at forklare at jeg har ondt og smerter end, at sige at jeg er træt.

Her er nogen gode råd til hvordan vi håndtere trætheden.

◊ Bliv klogere på din træthed
Tænk over, hvornår du er mest træt og om trætheden lige udtalt hele tiden, eller er der nogle situationer, hvor trætheden træder i baggrunden, f.eks. fordi du besøger en af dine gode venner eller familiemedlemmer m.m.

◊ Find en form for motion, der passer til dig
Selvom det kan virke uoverskueligt, når man i forvejen er træt, så kan trætheden holdes nede ved at dyrke regelmæssig motion. Jeg er bedst til lange gåture og jeg har altid min fys med indover til mine øvelser, for vi er forskellige og vi har forskellige udgangspunkter. Tal med en fysioterapeut eller en personlig træner. Det kan være meget individuelt, hvilke træningsformer der tiltaler den enkelte.

◊ Find balancen mellem aktivitet og hvile
Hvis trætheden fylder meget i din hverdag, må du acceptere, at du ikke kan klare ligeså mange aktiviteter, som du kunne før i løbet af en dag. Hvis kikker på min webside, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev og få endnu flere gode råd om balancen mellem aktivitet og hvile.

◊ Lyt til kroppens signaler – (eller lad være!)
Din krop sender dig signaler, der fortæller, om du er ved at overanstrenge dig selv. Lyt til kroppens signaler, og tag en pause, hvis du har mulighed for det.  Men du skal også være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at trodse kroppens signaler, for at deltage i fritidsaktiviteter og sociale begivenheder med familie og venner. Det giver nemlig en anden livskvalitet.

◊ Få gode sovevaner
Når vi har ondt, har smerter og umådelig træthed,  sover vi dårligt om natten. Gør hvad du kan for at få en god nattesøvn, og kend de almindelige råd om god søvn, f.eks. at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, undgå at spise en masse eller drikke kaffe lige før sengetid.

Jeg “prøver ” selv at indføre alle 5 råd i min hverdag – men jeg er også nød til at være realistisk og sige at, ind imellem løber det hele af sporet, også starter jeg forfra igen og igen…for det er nu engang det som virker og giver størst effect for mig ♥

IMG_6037

hilsen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Høj solskin og Dronning Margrethe hat