Friske idéer på landevejen...

Hvem skal bestemme ?

I denne måned har der været skrevet meget om Medicinsk behandling skal bero på en lægefaglig vurdering, ikke økonomiske forudsætninger.

feb 16

Danske Regioner er på vej med en model til at fravælge medicin på baggrund af prisen. I stedet vil man styrke dokumentationen af gevinster ved sundhedsteknologi.

I Danmark er der fri prisdannelse, og en sælger kan selv bestemme prisen for en vare. Men når det gælder receptpligtig medicin, er reglerne dog lidt anderledes. Apotekerne må ikke konkurrere på priser og skal tilbyde en den billigste medicin i en gruppe af ens produkter.

Når du kommer med din recept til apoteket, skal apoteket altid tilbyde dig, at du får den billigste medicin af den type, der står på recepten.

Det er lagt ud til at, det skal være præcis det samme aktive stof, samme dosis, omtrent samme størrelse og med samme effekt, men altså måske fra en anden producent. Jeg er af en anden overbevisning, for selv om mit præparat er fra anden medicinal firma, kan de ikke helt lave et helt ens præparat som det originale.

Ta´nu eksempel hovedpine piller…de findes som Pinex, Pamol, Panodil og mange flere. De gange jeg har været indlagt, har jeg altid fået panodil. Begrundelsen fra sygeplejesker har været at, det er fordi at de har de rigtige “samarbejds” ingredienser med andet medicin, end andre produkter på marked.

Hvorfor skal vi så have kopimedicin?
For os betyder det, at det som medicin hedder, lægen har skrevet op – hedder noget helt andet fra gang til gang på apotekter. Total forvirrende for patienter, som jævnligt får medicin for en bestemt ting.

Desværre så er Danskernes forbrug af let smertestillende medicin er enormt. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er salget af smertestillende medicin vokset med 12 proc. Forsætter de stigende medicinpriser, forventer regionerne, at udgifterne i 2020 runder 13 milliarder kroner – det dobbelte af udgifterne i fjor.

Jeg forstår godt, at vi skal kikke på udgifterne til medicin – men er det IKKE vores tendens til tilgangen, vi skal fokusere på istedet ?

image

Klog kronik fra/om DK Patienter #dkpol

hilsen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Friske idéer på landevejen...